ГолосUA
08:14 22/07/2010

Україна розпочала антидемпінгове розслідування стосовно імпорту російського метанолу

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розпочала антидемпінгове розслідування стосовно імпорту метанолу (метилового спирту) з Росії.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому вчора в газеті «Урядовий кур’єр».

Представники єдиного в країні виробника метанолу — Северодонецького об’єднання «Азот» — стверджують, що в 2009 році ввезення російського метанолу завдало значної шкоди роботі заводу. У I половині поточного року ситуація на ринку змінилася, відзначають експерти, але, незважаючи на це, допускають, що антидемпінгове мито буде введене. Закриття ринку загрожує відповідними кроками з боку Росії, кажуть галузеві аналітики.

Розслідування розпочалося за заявою ЗАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот». За даними підприємства, в 2009 році ціна реалізації імпортованого з Росії метанолу була більш ніж на 2% нижче, ніж на внутрішньому російському ринку. У результаті в II половині 2009 року імпорт метанолу в Україну зріс на 12,52%, його частка на ринку — на 61,89%, а частка імпортної продукції в порівнянні з виробництвом сєверодонецького «Азоту» — на 93,81%. На заводі стверджують, що ціна імпортного метанолу була нижчою від собівартості і ціни його продажу «Азотом».

Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» — єдиний в Україні виробник метанолу, який використовується в нафтопереробній та нафтохімічній промисловості. За даними НДІ техніко-економічної інформації в хімічній промисловості, в січні-травні виробництво метанолу в країні збільшилося на 12,5%, до 36,09 тис. т. Імпорт скоротився на 19,5%, до 15,32 тис. т. 99% імпорту припадає на Росію. Частка імпортного метанолу на внутрішньому ринку України склала 29,8% проти 37,2% у 2009 році.

На сєверодонецькому «Азоті» заявили, що зростання імпорту метанолу в липні-грудні 2009 року призвело до скорочення його виробництва на заводі на 41,95%, падіння прибутку від реалізації цього товару на 97,87%, а також зниження частки підприємства на внутрішньому ринку до 11%. Голова правління «Азоту» Валентин Казаков відмовився уточнити, який розмір антидемпінгового мита дозволить вирішити проблеми підприємства, заявивши, що «це має вирішувати Міністерство економіки». У Мінекономіки сказали, що перші висновки будуть зроблені не раніше 2011 року.

Хоча частка російського метанолу з 2009 року знижується, у «Азоту» є всі шанси домогтися введення антидемпінгового мита, вважає аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко: "Це може бути зроблено в якості профілактики. Якщо в 2009 році зростання імпорту було, така ситуація може повторитися в майбутньому». Але закриття українського ринку метанолу загрожує його монополізацією й відповідними кроками з боку Росії, підкреслив аналітик Alfa Capital Денис Шаврук. Ініціатива сєверодонецького «Азоту» може бути спрямована не на введення мита, а може лише бути способом домовитися про самообмеження імпорту метанолу. Так вже робили українські металурги, які ініціювали в 2007 році розслідування стосовно імпорту гарячекатаного листового прокату з Росії та Казахстану.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме