ГолосUA
16:54 30/08/2010

Україна розпродує свій метал за кордон

Після кризи Україна стала більше вивозити металу і нафти та а ввозити електрообладнання та автотранспортні засоби.

За перші шість місяців країні вдалося вийти на позитивне сальдо торговельного балансу.

Статистичне відомство підрахувало зовнішньоторговельний баланс країни за перше півріччя цього року. Виявилося, що у порівнянні з гострокризовим першим півріччям минулого року, в 2010 році більше на третину зріс експорт та імпорт товарів. При цьому, темпи зростання експорту перевищували темпи зростання імпорту, що позитивно позначилося на торговому балансі.

Якщо в першому півріччі минулого року сальдо торгового балансу було негативним — мінус $ 491 млн., то в цьому році за перші шість місяців сальдо стало позитивним і склало $ 400,5 млн. У цілому за перше півріччя 2010 року з України було вивезено товарів і послуг на суму $ 28,4 млрд., а завезено — на суму $ 27,9 млрд.

У структурі зовнішньої торгівлі також відбулися деякі зміни. Зокрема, дуже сильно зріс експорт чорних металів — у порівнянні з першим півріччям минулого року експорт зріс 55,6%, всього було вивезено металу на $ 2,6 млрд. Ще більш істотно за цей період виріс експорт нафти і нафтопродуктів — в 2, 2 рази і в 3 рази за шість місяців цього року зріс експорт залізничних і трамвайних локомотивів.

Що стосується імпорту товарів, то в Україну після кризи стали істотно більше ввозити електроустаткування (зростання склало 73,5%), автотранспортні засоби (зростання на 35,9%) і пластмасу (зростання на 39,3%).

За матеріалами: Дело />  

Читайте также по теме