ГолосUA
06:08 27/10/2010

Україна ще не визначилася із місцем будівництва заводу ядерного палива

 

У ході сьогоднішнього візиту в Україну російського прем'єра Володимира Путіна заплановано підписання 10 міжурядових угод, однією з яких стане домовленість в атомній сфері.

Сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров та прем'єр-міністр Росії Володимир Путін зможуть підписати лише рамкову угоду. Згідно з проектом документу, контрольний пакет акцій в українсько-російському підприємстві буде відданий України: держкомпанії “Ядерне паливо” дістанеться 50% +1 акція СП. Решта цінних паперів дістануться ТВЕЛу. За таким же принципом буде відбуватися і фінансування проекту.

Представники ТВЕЛу, українська сторона до цих пір не може визначитися з місцем будівництва заводу. Після підписання рамкової протоколу черговим етапом створення підприємства стане розробка техніко-економічного обґрунтування проекту (ТЕО). Тендер з відбору компанії, яка має розробити ТЕО, повинен був закінчитися сьогодні. Однак кінцевий термін був перенесений на 3 листопада. Саме в цей день сторони планують підписати відповідний документ.

Мати свої важелі впливу на українську енергетичну політику мала можливість і американська Westinghouse. Компанія також претендувала на статус учасника проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Україну. До того ж, як і російська сторона, США лобіювали інтереси своїх співвітчизників на самому високому рівні. Так, в липні цього року Київ відвідала держсекретар Сполучених Штатів Америки Хілларі Клінтон. Як зізнався тоді міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, з представницею Білого дому обговорювалися питання «диверсифікації джерел постачання ядерного палива». Також Клінтон цікавила можливість участі Westinghouse в проекті з будівництва ядерного об'єкту.

Нагадаємо, що ще в квітні Путін обговорював з Президентом Віктором Януковичем можливість будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Тоді сторони підтвердили лише взаємний інтерес до подібного роду проектом.

За матеріалами: Дело

Читайте также по теме