ГолосUA
18:16 14/09/2009

Україна спроможна розрахуватися за російський газ — експерт

Україна спроможна розрахуватися за російський газ у повному обсязі.

Про це сьогодні повідомив радник голови правління «Нафтогазу України» Іван Діяк, коментуючи заяву глави російського «Газпрому» Олексія Міллера про те, що Україна у 2010 році не зможе розрахуватися за газ, передав кореспондент ГолосUA.

«Кожен місяць ми розраховуємося нормально і кожен місяць Росія робить заяви, що Україна не в стані це зробити. Думаю, цей факт можна назвати політичною агресією, адже Україна знає, скільки вона використовує газу, скільки їй потрібно газу у газових сховищах і якими коштами вона володіє», — наголосив він.

Експерт також заявив, що Україна повністю забезпечила підземні сховища і спроможна розрахуватися за блакитне паливо.

«У нас є 20 млрд. куб. м. газу власного видобутку. Ми скорочуємо використання російського газу. Якщо в минулому році ми взяли за цей період 39 млрд. куб. м. газу, то у поточному році — тільки 15 млрд. куб. м. газу. Тому заяви Путіна і Міллера по відношенню до України, яка купує майже 50% газу, є некоректними», — вважає він.

І. Діяк також повідомив, що стан української ГТС не гірший від російської. При цьому він наголосив, що вітчизняна ГТС потребує модернізації, оскільки «це дасть можливість економити мінімум 1 млрд. куб. м. газу в рік на транспортування газу».

О. Каретнікова />  

 

Читайте также по теме