ГолосUA
14:47 12/07/2010

Україна та Росія створять спільне підприємство у галузі навігації

Російське Федеральне космічне агентство (Роскосмос) та Національне космічне агентство України домовилися про створення спільного підприємства у галузі навігації та спільного використання системи «ГЛОНАСС» (Глобальна навігаційна супутникова система).

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Роскосмосу.

З російського боку до спільного підприємства увійде акціонерне товариство «НІС» (Навігаційно-інформаційні системи), його партнером в Україні стане харківській Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань (НДІ РІ). Зокрема, «НІС» має намір запропонувати українській стороні аналог російської програми «ЕРА «Глонасс»» (система екстреного реагування на аварії та автоматичного оповіщення служб реагування). До кінця 2013 року Росія виділить на розробку та впровадження цієї програми 3,9 мільярдів рублів. />  
Незважаючи на те, що зараз український ринок геоінформаційних сервісів (автонавігація, стеження за рухомими об’єктами та інше) невеликий — $ 100-150 мільйонів на рік, експерти прогнозують, що в найближчі 3-5 років він щороку зростатиме близько на 30 відсотків. Вибір харківського НДІ РІ в якості партнера росіяни пояснюють тим, що саме українське підприємство було одним з розробників «ГЛОНАСС» з моменту її започаткування ще за радянських часів.

Д. Кляхін
 

Читайте также по теме