ГолосUA
17:43 10/08/2010

Україна та Росія створять єдиний навігаційний простір

Україна та Росія готують міжурядову угоду щодо створення єдиного навігаційного простору двох країн на базі системи ГЛОНАСС (Глобальна навігаційна система) та інших глобальних навігаційних супутникових систем.

Про це на нараді, присвяченій розвитку ГЛОНАСС, заявив прем’єр-міністр РФ Володимир Путін, повідомили кореспонденту ГолосUA в прес-службі російського уряду.

Зокрема, системою ГЛОНАСС / GPS в обов’язковому порядку будуть оснащені всі повітряні, морські та річкові судна, державний автомобільний і залізничний транспорт, приймачем-навігатором також зможе скористатися будь-який житель обох країн.  

В даний час у складі орбітального угрупування системи ГЛОНАСС налічується 23 супутника. З них 21 використовується за цільовим призначенням, два знаходяться в резерві. /> І вже на 2010 рік заплановано проведення ще трьох запусків блоків по три апарати у кожному.

Як повідомляв ГолосUA, українським партнером Росії у впровадженні системи ГЛОНАСС виступатиме харківський Науково-дослідницький інститут радіозв’язку. Крім того, президент РФ запропонував створити мережу спільних підприємств з іноземними партнерами в країнах СНД, Латинській Америці, на Близькому і Середньому Сході. Їх основним завданням стане здешевлення і популяризація обладнання з підтримкою ГЛОНАСС. Окрім України вже підписана угода про співробітництво із Казахстаном. Також ведуться переговори з Нікарагуа, Аргентиною, Бразилією, Венесуелою, Кубою, США та Європейським космічним агентством.

Д. Кляхін  
 

Читайте также по теме