ГолосUA
07:45 16/06/2009

Україна та Росія знову ділять Азовське море

Сьогодні в Москві проходять українсько-російські переговори щодо урегулювання статусу Азовського моря та Керченської протоки.

Проте експерти вважають, що 31-й раунд переговорів щодо розподілу Азовського моря та Керченської протоки нічим не завершиться, передала «Німецька хвиля».

Офіційними темами консультацій є визначення лінії українсько-російського державного кордону в Азовському морі, врегулювання питань щодо розмежування акваторії Керченської протоки, а також розмежування територіальних морів, континентального шельфу і виключних економічних зон Чорного моря.

Незалежний експерт з питань безпеки Євген Жеребецький вважає, що для поступу в цих напрямках бракує доброї волі Росії. Водночас тиск на Москву з боку Вашингтону, на його думку, послабиться. «Через останні події в Ірані США розраховують на пом’якшення російської позиції в регіоні», — сказав експерт.

У свою чергу провідний спеціаліст Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Олександр Палій вважає, що на разі можна сподіватися на врегулювання проблеми перетину морського кордону та унормування пересувань та участі в бойових діях російського Чорноморського флоту, базованого на українській території.

Росія і Україна в грудні 2003 року підписали Договір про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Проте питання спільного використання цих акваторій дотепер не врегульоване.

Україна наполягає на проведенні лінії кордону на основі адміністративної межі між колишніми РРФСР і УРСР, яка позначена на картах і планах. Російська сторона вважає, що, відповідно до законодавства колишнього СРСР, внутрішні води між республіками Радянського Союзу не розмежовувалися.

 

Читайте также по теме