ГолосUA
16:06 17/09/2010

Україна увійде до Зони вільної торгівлі СНД

Договір про Зону вільної торгівлі на теренах СНД буде підписаний у найближчі місяці.

Про це власному кореспонденту ГолосUA в Москві повідомили у прес-службі Міністерства економічного розвитку РФ із посиланням на заяву міністра Ельвіри Набіулліної.

Документ забезпечить ефективність розвитку торговельних зв’язків, створивши умови для вільного переміщення товарів у рамках Співдружності. Як прогнозують експерти, все це допоможе не тільки розширити товарообіг, але і полегшить купівлю нових технологій.

Договір, пояснила Набіулліна, передбачає для держав, які підписали його, єдині правила торгівлі, заходи торговельного захисту та процедури вирішення спорів. Поки неузгодженими, за її словами, залишилися питання, які стосуються національного режиму щодо держзакупівель, свободи транзиту на трубопроводах і ратифікації угоди про правила визначення країни походження товарів.

До списку країн-учасниць передбачуваної зони вільної торгівлі увійшли Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизія, Молдова, Таджикистан і Україна.

Основні принципи угоди базуються на правилах Світової організації торгівлі, що дуже важливо як для Киргизії і України, які вже є членами СОТ, так і для Росії, яка прагне приєднатися до цього світового торговельного клубу.

При цьому, відзначають експерти, рівень лібералізації у вільній зоні буде трохи нижче, ніж у Митному союзі Росії, Білорусі і Казахстану.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме