Україна наразі перебуває на шостому-сьомому місцях у світі за обсягами виробництва меду.
Про це під час прес-конференції у Луцьку розповів президент Гільдії медоварів України Василь Барабаш.
За словами Барабаша, в Україні щороку виробляють 500 тисяч тонн меду. За цим показником наша країна перебуває на шостому-сьомому місці у світі. У розрахунку на одного мешканця це становить понад кілограм меду, однак насправді – це мало. Якщо врахувати, що людині варто з’їдати одну ложку меду двічі на добу, то обсяги виробництва можна наростити ще у 20 разів. Тобто, є грандіозні перспективи зростання навіть на внутрішньому ринку, – каже Барабаш. Окрім того, в Україні щороку виробляють чотири літри медових напоїв на одну людину.
На думку Барабаша, медові напої слід перевести до категорії народних промислів, адже якщо це виробництво поставлять на промислову основу, якість продукції істотно знизиться. Але законодавство потрібно змінювати, зокрема – спростити систему дозволів, – запевняють медовари. Адже наразі держава ні копійки не вклала у цю справу. Зокрема можна відкрити в обласних центрах спеціалізовані магазини, де б люди могли придбати питні меди. Водночас на зовнішній ринок українські медовари ще не вийшли.
Василь Барабаш запевнив, що медові напої – це не лише напій, а й лікувальний засіб. Щоправда, провести комплексні наукові дослідження наразі не дозволяє відсутність коштів. Однак, за словами головного українського медовара, це і сечогінний, і заспокійливий засіб, який поліпшує роботу серцево-судинної системи.
Він нагадав, що від медовухи не буває похмілля. Окрім того, до меду входить понад триста компонентів, а тому не виникає залежність від нього. «На Русі ж не було алкоголізму через медовуху», – зазначив Барабаш.
За матерiалами: «ЗІК»