Цього року Україна вийшла на 20-те місце у світі за обсягами виробництва органічних продуктів харчування.
Такі дані до Всесвітнього дня продовольства оприлюднила Федерація органічного руху України.
Тим часом більшість цієї продукції експортується як сировина для європейської харчової промисловості, а в Україні купити продукти, виготовлені з неї, складно й дорого. Окрім того, розвитку органічного руху перешкоджають пробіли в законодавстві, відсутність державної підтримки, брак інвестицій та елементарна непоінформованість суспільства.
Технології органічного виробництва поширюються в Європі понад півстоліття. Вони дозволяють отримувати високі врожаї й приріст худоби без хімікатів та генної інженерії. Попри це українські фермери не поспішають відмовлятися від звичних методів, а ті, які опанували органічне землеробство, переважно постачають сировину за кордон. Сьогодні в Україні працюють не більше 20 виробників готових продуктів харчування, але навіть ця продукція орієнтована на експорт, продається лише в кількох крамницях і коштує набагато дорожче від звичайних продуктів, пояснює голова федерації органічного руху України Євген Милованов.
«Якби хоча б п’ята частина сировини з цих площ перероблялася в Україні, ми б мали суттєве здешевлення продукції. А чим нижчою буде ціна, тим краще її купуватимуть», – каже він.
За матеріалами: "Радіо "Свобода"