ГолосUA
08:03 22/11/2008

Україна вшановує 75-ту річницю Голодомору

Україна вшановує 75-ту річницю пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

О 8:45 Президент України вже поклав квіти до Пам’ятного знака «Жертвам Голодомору 1932-1933 років» на Михайлівській площі. 

О девятій ранку відбувся чин панахиди і молитва за померлими від голоду "Зі святими упокій…".

Об 11.30 у Національній опері України розпочнеться Міжнародний форум «Народ мій завжди буде!» за участю Президента України та Глав держав, запрошених для вшанування пам’яті жертв Голодоморів. 

О 14.20 біля Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів відбудеться завершення Всеукраїнської акції «33 хвилини» — читання імен жертв геноциду.  

О 14.55 Президент України разом із запрошеними на заходи Главами іноземних держав візьме участь у церемонії висадки кущів калини. 

О 15.00 розпочнуться церемоніальні заходи до 75-роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні біля Меморіального знаку «Свічка пам’яті». Зокрема відбудеться чин освячення Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів та церемонія покладання горщиків з свічками до Меморіального знаку. 

Церемонія завершиться зверненням Президента України В.Ющенка до Українського народу. 

О 16.00 буде оголошено Загальнонаціональну хвилину мовчання. 

О 16.01 біля Меморіального знака «Свічка пам’яті» та пам’ятного знака «Голодомор 1932-33 років» (Київ, Михайлівська площа) стартуватиме Всеукраїнська акція «Засвіти свічку!» 

З нагоди 75- річниці Голодомору звернулись до українців листами Президент США Джордж Буш та Вселенський патріарх Варфоломій. В них вони висловили солідарність у жалобі за загиблими.

Також з нагоди вшанування в Україні 75-х роковин Голодомору 1932-33 рр. до українського народу з висловленням солідарності звертаються керівники багатьох країн світу. Зокрема надійшли звернення від Президента Ірландії Мері МакАліз, Президента Лівану Мішеля Сулеймана, Президента Парагваю Фернандо Луго Мендеса, Президента Фінляндії Тар’ї Халонен, Президента Чеської Республіки Вацлава Клауса, Президента Швейцарії Паскаля Кушпена, Віце-президента Аргентинської Республіки Хуліо Сесара Клето Кобоса, Прем’єр-міністра Іспанії Хосе Луіса Родрігеса Сапатеро, Міністра закордонних справ Австрії Урсули Пласнік, Державного секретаря у закордонних справах Співдружності Великої Британії Девіда Мілібенда.

 

 

Читайте также по теме