ГолосUA
07:29 01/12/2008

Україна вже повернула частину боргу “Газпрому”, але Жиріновському цього замало

Сьогодні Україна має віддати «Газпрому» борг за вересень та частину жовтня. Якщо це станеться, 2 грудня почнуться нові переговори про газове співробітництво з Росією.

Про це заявив представник «Газпрому» Сергій Купріянов в ефірі каналу «Росія» 30 листопада.

За його словами, Україна вже погасила першу частину боргу.

«Перші платежі ми вже бачимо, поки це не вся сума, про яку ми домовлялись. Ми сподіваємось, що до першого грудня, як і узгоджено, ми отримаємо борги за вересень, отримаємо частину жовтня, та другого числа ми зможемо почати перемовини про подальшу співпрацю»,- сказав Купріянов.

У випадку, якщо Україна погасить до 1 грудня 2009 року заборгованість у повному обсязі, «Газпром» зможе «перейти на прямі довгострокові контракти з «"Нафтогаз-Україна", і ми на це розраховуємо», повідомив Купріянов.

«Потрібно відзначити, що «Газпром» пропонує українським колегам допомогу: ми готові зробити передоплату за транзит газу через територію України за майбутній період, це могло б бути відчутним підгрунтям у погашенні боргу», заявив представник «Газпрому»

Проте, газовий монополіст, як і раніше не збирається знижувати ціни спеціально для українських сусідів.

«Доти, поки не буде погашена заборгованість, єдиною ціною на газ, про яку ми зможемо говорити,- це ціна, відповідна до європейської — близько 400 доларів. Ми бачимо своє завдання у тому, аби всі проблемні питання з українськими колегами урегулювати до Нового року»,- заявив Купріянов.

Водночас, сьогодні приблизно о 14.00 (за московським часом) активісти Ліберально-демократичної партії Росії під керівництвом Володимира Жиріновського збираються провести мітинг біля посольства України в Москві.

Акція пройде під гаслами «Російський газ Україні за світовими цінами!», «Україна, поверни борги!», «Севастополь — російське місто!».

 

Читайте также по теме