ГолосUA
12:18 02/06/2009

Україна є однією з найбільших у Європі країн розповсюджувачів дитячої порнографії

Україна є однією з найбільших у Європі країн розповсюджувачів дитячої порнографії.

Про це сьогодні під час прес-конференції в Києві заявила представник міжнародної організації «Зупинимо дитячу порнографію, торгівлю дітьми» Маріанна Євсюкова, передав кореспондент ГолосUA.

За її словами, інтернет не тільки зробив існуючі методи насильства над дітьми «вільнішими та зручнішими», а й запровадив нові.

За даними організації, 25% від загальної кількості пошукових запитів пов’язані з дитячою порнографією і складають 68 мільйонів запитів щодня. У країнах СНД більше 30 тисяч користувачів на день відвідують порносайти.

На думку М. Євсюкової головним «стимулом» для цього є недоліки діючого законодавства. /> «Розповсюдженню дитячої порнографії в Україні сприяє слабка законодавча база. Вчиненню даного виду злочину сприяє практична безкарність, у більшості випадків звинуваченні за цією статтею виходять з залу суду, отримавши лише умовне покарання або взагалі неосудними», — зазначила представниця організації.

За статистикою Міністерства внутрішніх справ з початку року було заведено 374 кримінальні справи справи за статтею 301 кримінального кодексу «Виготовлення, збут та розповсюдження порнографічної продукції». З них три щодо дітей.

«В Україні немає жодного випадку, коли б серйозно покарали за цей злочин. Немає чіткого поняття дитячої порнографії, також немає покарання за зберігання порно продукції», — наголосила координатор організації Ольга Швед.

Саме цей аспект, за її словами, приваблює іноземців виробляти дитяче порно в Україні.
«У нашому регіоні на один витрачений долар можна отримати від 100 до 500 % прибутку», — зазначила О. Швед.

Учасники конференції дійшли висновку, що покращити ситуацію можна доклавши невеликих зусиль, а саме розробити політику забезпечення безпеки дітей від сексуальної експлуатації, удосконалити законодавство, розробити центри підтримки для дітей-жертв, налагодити співпрацю з інтернет провайдерами, які є головними каналами розповсюдження дитячого порно та модельними агентствами.

А. Йовик

 

Читайте также по теме