ГолосUA
09:59 27/02/2010

Україна за підсумками 2009 року вийде на шосте місце в світі з продажу зброї

Обсяг виробництва підприємств оборонно-промислового комплексу України в 2009 році зріс на 58% в порівнянні з попереднім роком, що дасть можливість Україні вийти на 6 місце в світі за об’ємами продажів зброї.

Про це повідомили експерти Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак і Сергій Згурець, посилаючись на дані Агентства з питань Оборонного промислового комплексу міністерства промислової політики України,

Згідно з даними агентства, об’єм виробництва підприємств ОПК країни в 2009 році зріс на 58% в порівнянні з 2008 роком. При цьому найбільше зростання виробництва за підсумками року відмічене в авіабудуванні — 77%, суднобудуванні — 71%, в секторі виробництва озброєнь і військової техніки — 16%.

"З огляду на економічну кризу результати справді вражають. Але є ще один важливий нюанс: становище ОПК України торік поліпшилося виключно за рахунок збройового експорту", — відзначили експерти.

Аналітики стверджують, що 2009 рік став для України рекордним по укладанню крупних контрактів. /> "Пакет замовлень ДК "Укрспецекспорт" та її дочірніх підприємств забезпечив заділ для солідного зростання щорічних обсягів збройового експорту на найближчі два-три роки. Йдеться про контракти на модернізацію військово-транспортних літаків Ан-32 для Індії (вартістю понад 400 млн дол.), поставки партії малих десантних кораблів на повітряній подушці типу «Зубр» Китаю (на 315 млн дол.), поставки Іраку шести військово-транспортних літаків Ан-32 (на суму близько 100 млн дол.) і 420 нових бронетранспортерів БТР-4 (на суму близько 46 млн дол.), нарешті, про поставки великої партії бронетранспортерів Таїланду", — зауважив В.Бадрак.

"Також вагомими стали поставки газотурбінних установок виробництва ДП "Зоря-Машпроект" для індійських ВМС (для раніше поставлених Індії фрегатів російського виробництва та національних есмінців проектів Р15А і Р15В). А також угода на поставку ВПС Індії 100 двигунів АІ-20 сер. 5 для Ан-32 (вартістю близько 110 млн дол.)", — розповіли аналітики.

Завдяки укладеним контрактам Україна впритул наблизилася до п’ятірки світових лідерів збройової торгівлі і, за попередніми підрахунками, може опинитися в шістці найбільших постачальників зброї, вставши за США, Росією, Францією, Німеччиною і Ізраїлем.

За матеріалами: ТСН

 

Читайте также по теме