Україна задля побудови іміджу європейської країни має вийти з напівмертвого СНД — експерт

 

size="3">Приналежність України до Співдружності незалежних держав є значною перешкодою для побудови іміджу європейської країни.

 

size="3">Таку думку висловив експерт-міжнародник Олександр Палій на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

 

size="3">Для України СНД є значною перешкодою. І перешкодою не фактичного характеру, тому що абсолютна більшість угод в СНД не діють нині, а перешкодою більш символічного і іміджевого характеру. Тому що СНД та країни, які перебувають у співдружності, асоціюються наразі з відсталістю їх соціально-економічних систем, з колосальною кількістю проблем соціальних, політичних, міжнаціональних, з неефективною структурою економіки, як правило, сировинного характеру”, — пояснив експерт.

 

size="3">Насправді нічого в СНД не відбулося і ця структура є наразі напівмертвою. Відбуваються спроби її реанімації декларативні, але по суті СНД виконує ту ж роль, яку він виконував і на початку здобуття незалежності. Тобто дискусійного клубу між президентами”, — додав О. Палій.

 

size="3">При цьому він наголосив, що зацікавленість Росії в цій структурі значно вища, аніж України. “Вона полягає в тому, що Росія намагається застовбити, окреслити свої зони впливу”, — сказав політолог. Він ще раз наголосив, що перебування в такому колі держав, Україні абсолютно нічого не дає, окрім іміджевих проблем у світі. Політолог навів приклад Балканських країн, які “свого часу доклали дуже багато зусиль, аби змінити ставлення світу до себе”.

 

size="3">Відтак, за його словами, якщо Росії необхідно окреслювати свою зону впливу, то Україні в СНД робити нічого. “Я думаю дуже логічно ставити питання про вихід з СНД, але зробити це надзвичайно м'яко. Таким чином, щоб не потрапити у чергове якесь протистояння. Для України ця іміджева складова є надзвичайним тягарем, який нічого не дає”, — сказав О. Палій.

 

size="3">Нагадаємо, 10 грудня Президент України Віктор Янукович взяв участь у саміті країн СНД, що відбувся у Москві.

 

Читайте также по теме