ГолосUA
06:24 09/08/2010

Україна запропонувала RosUkrEnergo продати газ на внутрішньому ринку

Мінпаливенерго запропонувало компанії “RosUkrEnergo” (RUE) продати на внутрішньому ринку 12,1 млрд. кубометрів газу, які компанія повинна отримати за рішенням Стокгольмського арбітражного суду.

У Міністерстві розраховують, що RUE погодиться на пропозицію, оскільки не має можливості експортувати газ у Польщу й Угорщину.

Якщо це відбудеться, RUE отримає від операції лише 830 млн. доларів, тоді як прибуток від експорту міг бути майже в три рази більшим.

Тому, на думку експертів, угода можлива лише у випадку додаткових поступок акціонерам компанії. У відомстві зазначили, що Мінпаливенерго і “RosUkrEnergo” ведуть переговори про те, щоб газ, який НАК “Нафтогаз України” за рішенням Стокгольмського арбітражу має передати RUE, був проданий на внутрішньому ринку промисловим споживачам.

“Зараз у нас в ПСГ 18 млрд. кубометрів газу. Для опалювального сезону потрібно 24 млрд. Якщо 12,1 млрд будуть експортовані, ми просто не пройдемо опалювальний сезон, нам для країни не вистачить газу”, — заявило високопоставлене джерело в Міністерстві.

Продати газ пропонується через компанію “УкрГаз-Енерго” (УГЕ — 50% належать RUE, ще 50% — Нафтогазу). У Мінпаливенерго упевнені, що у RUE немає іншого виходу, крім як погодитися на пропозицію. "Експортувати газ до Польщі RUE не може, бо в неї з 2009 року там немає контракту, — відзначили в Міністерстві. — А в Угорщині співвласник компанії Дмитро Фірташ все ще не повернув оперативний контроль над “Emfesz”.

До цих пір RUE поставляла газ виключно в ці дві країни, в інші країни Східної Європи газ постачає “Газпром” за прямими договорами.

Джерело в оточенні Дмитра Фірташа підтвердило факт переговорів про те, “коли газ може бути отриманий і кому продано”. А в прес-службах “Нафтогазу” і “Газпрому” від коментарів відмовилися.

За матеріалами: Комерсант-Україна

 

Читайте также по теме