ГолосUA
15:06 26/03/2010

Україні для розмови з Росією треба знайти політичні козири, — Нарбут

Україна не досягне зниження ціни на російський газ, погоджуючись на різноманітні поступки для Росії.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут на прес-конференції, передав кореспондент Голос.

Аналізуючи результати візиту Прем’єр-міністра України Миколи Азарова в Москву. Він зазначив, що очікуванння української сторони не справдилися. “Очікували почути від Прем’єр-міністра (Росії), що ціна буде скоригована, проте виявилося, що російський прем’єр вважає газові угоди збалансованими, вигідними і справедливими, на відмінну від того, що говорилося українськими представниками”, — сказав експерт.  

У зв’язку з цим, на його думку, позиція української влади в цьому питанні має кардинально змінитися на наступальну. “З діалогу можна зробити певні висновки і не піти легким шляхом, коли почувши певні побажання Росії, погодитися на поступки. Позиція української влади має бути однозначною: хочеться чи не хочеться, але доведеться показувати зуби, шукати опорні позиції, які, можливо, не дуже подобатимуться російській стороні під час переговорів, але, змушуватимуть її показувати свій потенціал, свої козирі, аргументи, а не лише таку “замануху”, як консорціум”, — переконаний О. Нарбут. />  
“Змінити цю позицію можна шляхом серйозних і щоденних переговорів на базі удосконалення міжурядових угод. У іншому разі Україні потрібно заявляти про виконання контрактів лише в тій частині, яка не суперечить цим угодам, і, можливо, відмовлятися від їх виконання у першому півріччі 2010 року, таким чином примушуючи російську сторону втупити в активні переговори. Українській владі потрібно подумати якщо не над розробкою середньострокової стратегії, аналізі сценаріїв, але й знаходити різні політичні козирі”, — наголосив О.Нарбут.

Як повідомляв ГолосUA, 25 березня Прем’єр-міністра України М. Азаров відвідав з робочим візитом російську столицю. За підсумками візиту М. Азаров підкреслив, що відбувся “абсолютно відвертий і конструктивний діалог”, в ході якого сторони намітили “проблеми, за якими були неясності”, і повідомив, що обговорення питань, які залишаються між РФ і Україною, продовжиться на засіданні економічного комітету в квітні.

А. Йовик

 

Читайте также по теме