ГолосUA
15:20 05/12/2010

Україні не вдалось пройти процес історичного примирення з Румунією — Чалий

 

Тертя у взаєминах України і Румунії викликані через незавершеність процесу історичного примирення.

 

Про це заявив колишній посол Україні (1995-1998 рр..) в Румунії і колишній заступник глави Секретаріату Президента Олександр Чалий.

 

За словами О. Чалого, головна проблема непорозумінь між країнами в тому, “що нам не вдалося пройти процес історичного примирення з Румунією”. “Такий (процес — ред.), який ми пройшли з поляками і практично завершили з угорцями. Але я хочу зазначити, що українська дипломатія змогла запропонувати конструктивну позицію щодо вирішення територіальних проблем”, — розповів дипломат.

 

Як розповів О. Чалий, українські державні кордони Бухарестом визнані, питання розподілу шельфу ми зняли в суді, що повністю узгоджується зі світовою практикою. “Що ж стосується розмов про приналежність острова Майкан, то це звичайна внутрішньополітична боротьба в Румунії. Можливо, пов'язана з тим, що до цих пір не підписано Угоду про навігацію, яка дозволить румунським судах ходити по руслу Дунаю в спеціальному режимі. Але в будь-якому разі, не можна спрощувати відносини з Румунією до рівня постійних прикордонних конфліктів, будь-які спрощення приводять до створення міфів про погану Румунії чи поганий України”, — запевнив він.

На переконання дипломата, Україна не повинна дозволяти ставити на одні терези міждержавні відносини і певні бізнес-протиріччя або навіть бізнес-конфлікти. “Румунія і Україна повинні будувати свої взаємини в питаннях транзиту енергоносіїв з Каспійського регіону до ЄС на принципі не конфронтаційної конкуренції. Ми дійсно в багатьох випадку є конкурентами, але ми повинні шукати можливості доповнити один одного. Тим більше що потенціал наших взаємин великий. Кращі транспортні коридори з Балкан у ЄС та Південної Європи в Євразію проходять через Україну і Румунію”, — підсумував він.

 

За матеріалами: Власть денег

 

Читайте также по теме