ГолосUA
16:25 20/09/2010

Україні необхідно змінити тактику ведення газових переговорів з Росією — експерт

Українська сторона має кардинально змінити тактику ведення газових переговорів з російськими колегами.

Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру “Номос” Михайло Гончар на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Українській стороні необхідно змінити тактику на переговорах. І показувати, що коли мова йде про партнерські відносини, то ціни на газ для України чи для Білорусі, для пострадянських країн мають формуватися за тією ж Європейською практикою. Адже сам “Газпром” був ініціатором переходу на європейське ціноутворення. Наразі європейське ціноутворення вже не прив’язане жорстко до динаміки нафтових цін, але українська сторона не використовує цей аргумент”, — заявив М. Гончар.

При цьому експерт наголосив, що Українські переговорники продовжують використовувати принцип “газо-флотських” домовленостей. “Тобто дайте нам більше дешевий газ, а ми тут готові вам піти на поступки в чому ви захочете. І такий підхід є деструктивним апріорі, тому що він призводить до асиметричності відносин, коли Україна поступається все більше і більше, а якщо й отримує якісь преференції, то вони є достатньо умовними і немає жодних гарантій, що за певного повороту подій ці преференції не будуть зняті”, — наголосив М. Гончар.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме