ГолосUA
15:00 16/04/2010

Україні поки що не загрожує вулканічний пил

Хмара попелу, що утворилася в результаті виверження вулкану в Ісландії, найближчим часом не загрожує Україні.

Про це заявив начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

"Напрямок переміщення повітряних мас найближчим часом йде не в бік України, а в бік Балкан. Тому, в усякому разі, у найближчі дні нам побоюватися нічого", — сказав він.

У міжнародному аеропорту "Бориспіль" у п’ятницю скасували вильоти в Дортмунд, Франкфурт, Варшаву, Дюссельдорф, Прагу, Таллінн, Лондон, Амстердам, Париж і Лутон. За словами експерта, не виключено, що негативні наслідки виверження для авіасполучення можуть розтягнутися на кілька місяців — все буде залежати від того, як довго триватиме виверження і наскільки інтенсивним воно буде.

"Цілком можливо, що викиди попелу триватимуть зі схожою інтенсивністю протягом декількох днів або навіть декількох тижнів, проте питання про те, завадить це перевезенням, буде залежати від погоди, від того, в який бік вітер понесе попіл", — відзначив ісландський геофізик Ейнар Кйартанссон .

Вулканічний пил, що утворилася в результаті виверження вулкану в Ісландії, може бути небезпечний для здоров’я. Про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я. Там також рекомендували жителям Європи не залишати свої будинки під час дощу.

Офіційний представник ВООЗ Девід Епштайн відзначив, що в організації поки не можуть сказати, яку саме загрозу для здоров’я представляє вулканічний пил. Однак, за словами Епштайна, вона може бути небезпечна для хворих астмою та іншими респіраторними захворюваннями.

Нагадаємо, через виверження ісландського вулкана скасовані авіарейси вже в 12 країнах Європи. Згідно з даними експертів, викиди попелу після виверження вулкана становлять небезпеку для турбін авіаційних двигунів, а також можуть викликати проблеми, осідаючи на крилах літаків.

За матеріалами: Комсомольская правда в Украине, Подробности

 

Читайте также по теме