ГолосUA
12:12 10/06/2009

Україні у зерновому пулі дістанеться роль «третьої-запасної»?

Зерновий пул України, Росії і Казахстану перетвориться у східний гарем, де українська пшениця гратиме роль наложниці з правами «третьої-запасної». Таку думку висловив голова аналітичного відділу «Бонум Груп» Олександр Дмитриєв, пише «Finance».

За його словами, «зернова ОПЕК» України, Росії і Казахстану, про створення якої було оголошено 9 червня 2009 року на Всесвітньому зерновому форумі в Санкт-Петербурзі, здатна відібрати в США першість серед світових експортерів пшениці». На початковій стадії альянс, швидше за все, обмежиться координацією маркетингової політики».

При цьому, на думку експерта, подальша кооперація в області виробництва менш вірогідна, оскільки є невигідною Україні. В єдиному виробничому комплексі вона ризикує закріпитися на правах експортера фуражного зерна, у той час, як головні прибутки отримають сусіди — продавці м’якої пшениці. Оскільки у структурі пшеничного експорту України фураж складає 45%. За такої ситуації союз з рівноправної «шведської» сім’ї перетвориться на східний гарем, де українську пшеницю чекає доля наложниці з правами «третьої-запасної».

 

Читайте также по теме