ГолосUA
16:15 24/12/2010

Україні варто підписати угоду з Європейською організацією ядерних досліджень – експерт

 

Наступного року Україні варто підписати хоча б угоду про співпрацю з Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН), не кажучи про важливість вступу до цієї організації.

 

Про це завідуючий відділом фізики високих щільностей енергії Інституту теоретичної фізики ім. Боголюбова НАН України, представник України у ЦЕРНі Геннадій Зинов'єв сказав під час прес-конференції в п’ятницю, передав кореспондент ГолосUA.

 

За словами Г. Зинов'єва, сьогодні в Україні є багато талановитої молоді та вчених, яка хоче брати участь у дослідженнях на Великому адронному колайдері (ВАК).

 

Вчений наголосив, що асоційоване членство у ЦЕРНі коштує 1 мільйон швейцарських франків (104 млн. доларів США) на рік і поступово, з року в рік, ця сума збільшується.

 

"Для України ця сума не є значною. По суті, ці кошти Україна вкладатиме в розвиток своєї ж науки, оскільки українські вчені зможуть працювати на ВАКу, а також ЦЕРН робитиме замовлення українським вченим на виготовлення обладнання для колайдера», — сказав він.

 

У той же час Г. Зинов'єв зазначив, що на сьогоднішній день група українських вчених працює на ВАКу за власний кошт і з власної ініціативи.

 

«Ми сподіваємось, що влада зрозуміє важливість співпраці з ЦЕРНом, і підтримає нашу ініціативу щодо приєднання України до цієї організації», — зазначив вчений.

 

С. Загірний

Читайте также по теме