Мария Мамаева
18:07 10/11/2010

Україні загрожує забруднення токсичними речовинами з боку Румунії — еколог

 

Наразі транскордонні території України перебувають під загрозою забруднення токсичними речовинами з боку Румунії.

 

Про це повідомила президент Всеукраїнської громадської організації (ВОГ) “Жива планета” Світлана Берзіна на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

 

За її словами, ряд румунських золотодобувних компаній планують відновити видобуток золота із застосуванням токсичної речовини ціанід на об'єктах у прикордонному із Україною районі Бая-Маре і місцевості Монтане.

 

Як зазначила С. Берзіна, “реалізація цих намірів становить суттєву загрозу навколишньому середовищу регіону, адже за прогнозами, обсяги витоку токсичних відходів можуть перевищити 2 млн. тон”.

 

За її словами, ВОГ “Жива планета” іще у вересні звернулася із листами до Президента і прем'єр-міністра щодо небезпеки, яка загрожує Україні з боку сусідньої держави. Проте, за словами С. Берізної, відповіді на листи ВОГ ще досі не отримала.

 

Довідка ГолосUA. Технологія, що застосовується при видобутку золота, передбачає застосування високої концентрації вільного ціаніду для ектракції (виділення) дорогоцінних металів із відходів руди й накопиченого стерилу (містить 0,4 г золота на т).

 

Читайте также по теме