ГолосUA
10:39 03/06/2009

Українська економіка — найгірша в СНД

З початку року українська економіка показала найгірші результати серед усіх країн Співдружності Незалежних Держав.

Таку інформацію оприлюднив Статистичний комітет СНД.

Згідно зі звітом організації, всі макроекономічні показники України за січень-квітень виявилися суттєво гіршими за середні значення по СНД. Зокрема, падіння українського промислового виробництва з початку року склало 32%, тоді як середня цифра по Співдружності вдвічі менша.

Cпоживчі ціни в Україні за чотири місяці зросли на 19,1%, тоді як середня динаміка їх зростання на пострадянському просторі — 14%. Обсяг роздрібного товарообігу в Україні знизився на 14,4% за середнього показника мінус 3%.

Держкомстат поки не оприлюднив головного макроекономічного індикатора — динаміку реального ВВП. Утім, за прогнозами експертів, падіння українського валового внутрішнього продукту в першому кварталі склало 22%, тоді як для СНД середній показник — мінус 9%.

Економіки країн СНД істотно відрізняються за масштабом і структурою, тому оприлюднені показники виявилися різноспрямованими. Наприклад, Азербайджан, не дивлячись на кризу, з початку року продемонстрував зростання реального ВВП на 4,3%.

За показниками економічного падіння (реального ВВП, промвиробництва) найгірша ситуація склалася у Молдові, Вірменії, Росії та Казахстані. Але, враховуючи масштаб економік, лише дві останні країни коректно порівнювати з Україною.

Глибину рецесії української економіки експерти пояснюють сильною залежністю національних доходів від експорту і конкретних галузей. "50% української економіки — це експорт сталі, хімії та машинобудування. Експортні потоки інших країн СНД більш диверсифіковані", — пояснила економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Белан.

За прогнозами аналітиків, першими від кризових явищ одужають Казахстан і Росія, а за ними потягнеться Україна. "Казахстан першим увійшов до кризи й тому має шанси відновитися швидше, — передбачає Олексій Блінов. — Вважаю, що Росія зробить це в другому півріччі 2010-го, трохи пізніше Україна".

В той же час, Мінекономіки заздалегідь оцінило економічне зростання в країні у 2010 році в 1,5-3%.

Як повідомляв ГолосUA, за оцінкою Президента Віктора Ющенка, протягом першого кварталу року рівень ВВП в Україні впав на 20%.

 

Читайте также по теме