ГолосUA
11:30 22/12/2010

Українська Гельсінська спілка занепокоєна переслідуваннями політиків

 

Українська Гельсінська спілка та Харківська правозахисна група занепокоєні політичними переслідуваннями в Україні.

 

Про це йдеться у зверненні УГСПЛ, що було передане ГолосUA.

 

“Викликає занепокоєння той факт, що кримінальні переслідування стосуються виключно представників опозиційних політичних сил. Йдеться про порушені кримінальні справи проти Ю.Тимошенко, Б.Данилишина, Ю.Луценка та інших. У той же час за аналогічних обставин кримінальні справи щодо представників чинної влади не порушуються”, — сказано у тексті звернення.

 

Представники УГСПЛ розцінюють такі дії як “використання кримінального судочинства для політичних цілей”. “Така практика суперечить демократичним цінностям, заснованим на рівності усіх перед законом, та підриває підвалини кримінального судочинства”, — сказано у зверненні.

 

В УГСПЛ переконані, що вибіркове застосування законодавства є характерним інструментом недемократичних режимів. “Побоюючись поразки за чесної політичної конкуренції та політичної свободи, влада у таких країнах усуває опозиціонерів за допомогою кримінального переслідування. Це можна порівняти з вибірковою подачею новин, коли хтось вирішує, які новини поширювати, а які ні, що в кінцевому випадку призводить до відсутності повної інформації й викривлення уявлення про суспільні процеси”, — сказано у тексті.

 

Фахівці організацій застерігають владу, що такі дії можуть підірвати будь-яку віру суспільства у чесність помислів влади та її прихильності до ідей верховенства права.

 

Згідно з текстом звернення, після судової реформи фактично, Президент та більшість у парламенті, що зараз відносяться до однієї політичної сили, через Вищу раду юстиції мають можливість впливати на суддів. “Цей орган влади відіграє ключову роль у призначенні та звільненні суддів, притягненні їх до дисциплінарної відповідальності”, — сказано у документі.

 

На думку УГСПЛ, усе це породжує обґрунтовані сумніви, що судовий процес у цих політичних справах відбудеться з дотриманням стандартів права на справедливий суд. “Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група закликають відмовитися від вибіркового кримінального переслідування та різкого звуження політичної свободи в країні”, — сказано у повідомленні.

 

Читайте также по теме