ГолосUA
07:50 01/04/2010

Українська кінострічка стала кращим фільмом СНД і Балтії

Картина режисера Кіри Муратової «Мелодія для шарманки» (Україна), раніше відзначена трьома призами на 31 ММКФ і отримала Гран-прі на Кіношоці, стала лауреатом XXIII Національної кінематографічної премії «Ніка», перемігши у номінації «Кращий фільм країн СНД і Балтії».

Про це повідомили в прес-службі кінокомпанії "Сота Сінема Груп".

Крім українського фільму, за перемогу в цій номінації боролися "40-я дверь" Ельчин Мусаоглу (Азербайджан), "Другой берег" Георгія Овашвілі (Грузія-Казахстан), "Омут" Лукшаса Гітіс (Литва) і "Семья" Марата Сарулу (Казахстан -Росія-Німеччина-Франція).

Одержуючи приз з рук актриси Інгеборги Дапкунайте, продюсер фільму Олег Кохан подякував кіноакадемікам за високу оцінку роботи всієї творчої групи фільму, партнерів — Мінкультури — за фінансову підтримку, а також відзначив, що робота з таким режисером, як Кіра Муратова — це одночасно випробування на міцність і подарунок долі. "Це третя наша" Ніка "за останні п’ять років і всі три отримали фільми визнаних майстрів — Роман Баля та двічі Кіра Муратова. А для того, щоб кінопроцес розвивався повноцінно, потрібна зміна поколінь, так що в наступній п’ятирічці ми обіцяємо представити і ряд яскравих режисерських дебютів ", — зазначив продюсер Олег Кохан.

За роки існування «Ніки» фільми Кіри Муратової не раз відзначалися кіноакадеміками: картина «Два в одном» стала найкращим фільмом країн СНД і Балтії 2006-го року, а «Увлечения» і «Астенический синдром» були названі кращими ігровими фільмами 1994 і 1990 відповідно. Крім того, за «Астенический синдром» Кіра Георгіївна була удостоєна «Ніки» за режисуру.

Нагадаємо, що «Кращим фільмом країн СНД і Балтії» в 2008-му році став також український фільм «Райские птицы" Романа Балаяна. 

Читайте также по теме