ГолосUA
15:33 14/11/2008

Українська церква робить перші кроки у дистанціюванні від Москви — політолог

Українська православна церква робить перші кроки на шляху до дистанціювання від Москви.

Таку думку в інтерв’ю кореспонденту Голос.UA висловив професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

На думку політолога, такий висновок є логічним після оприлюднення напередодні послання предстоятеля Української православної церкви Московського Патріархату митрополита Володимира з нагоди скорботної дати Голодомору. «Українська православна церква Московського патріархату функціонує в Україні, і очевидно виступати в ролі простого ретранслятора того, що говориться в Росії не піде їй на користь», — заявив політолог, коментуючи причини виникнення абсолютно протилежних поглядів на це питання з боку церкви та російської влади.

«З одного боку, Українська церква Московського патріархату підпорядковується і є частиною російської православної церкви, а з іншого боку, вона має певну автономію. Тут питання саме в тому, які є межі цієї автономії. Логіка підказує те, що церква Московського патріархату прагне більшої автономії і певною мірою дистанціюватися від заяв, які робляться в Москві», — сказав він.

На думку Олексія Гараня, якщо надалі митрополит Володимир буде продовжувати таку лінію, то це свідчитиме про те, що він буде деякою мірою дистанціюватися від того, що говориться в Москві. «Це можна розцінювати як крок у бік посилення самостійності цієї церкви», — констатував він.

 

Читайте также по теме