ГолосUA
16:36 11/06/2010

Українська влада демонструє, що може обійтись без кредиту МВФ — експерт

Українська влада демонструє, що може обійтись без кредиту МВФ.

Про це сказав Генеральний директор аналітичного Центру "Бюро економічних і соціальних технологій" Валерій Гладкий на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Він наголосив, що рішення про відновлення співпраці з МВФ буде відкладено на осінь. "Це питання, яке потребує певних змін в Україні. Наприклад, проведення реформ", — сказав він.

Водочас Валерій Гладкий переконаний, що Україна може обійтись без кредиту від міжнародної організації. "Ми бачимо, що українська влада не надто занепокоєна кредитом МВФ і все більше демонструє свою схильніть до інших кредиторів. Це стосується й інформації про те, що Україні російський "ЗовнішТоргБанк" надав кредит, який повністю компенсує ті кошти, які мали надійти від МВФ для фінансування дефіциту бюджету", — зауважив Гладких.

За його словами, нове погіршення кон’юнктури на ринку металу, експорт якого дає Україні істотні валютні доходи, і небажання Києва скорочувати державні витрати загрожують ситуацією, коли уряд може виявитися нездібним виконати свої соціальні зобов’язання. "Ми можемо відкладати реформи і брати кредити МВФ рік, два, три і опинитися в ситуації державного дефолта", – заявив Валерій Гладкий.

Також, за словами експерта, існує проблема з тим, що МВФ вимагає від України скорочення бюджетного дефіциту. "У разі, якщо його не скоротять, а приватизація в Україні не буде використана як джерело неборгового фінансування дефіциту, то це призведе до зростання суверенного державного боргу, в якому дві третини складає борг в іноземній валюті", — сказав він.

Водночас, на думку директора Центру ринкових реформ Володимира Ланового, сьогоднішній бюджет не влаштовує не тільки МВФ, але й українську економіку. /> "У бюджеті передбачено державних запозичень на 100 млрд. грн. 35 млрд. – на обслуговування боргів минулих років, 65 млн грн – для фінансування нового дефіциту. Уряд планує монетизувати облігації ПДВ на 26 млрд. грн., що також буде запозиченнями, а також збирається використовувати стабілізаційний фонд для рекапіталізації банків на суму до 30 млрд .грн.", — сказав він.

Таким чином, на думку експерта, борг уряду може в цьому році зрости до 150 млрд. грн. "Це значно більше ніж у 2009 році. Непотрібно збільшувати видатки бюджету в умовах кризи. Це вилучення коштів та інвестицій з реального сектора економіки", — наголосив він.

О. Каретнікова
 

Читайте также по теме