ГолосUA
14:27 28/07/2009

Українське суспільство потребує української автокефалії – експерти

Українське суспільство потребує української автокефалії.

Про це на прес-конференції заявили релігієзнавці Інституту філософії НАН України, підбиваючи перші підсумки приїзду Патріарха Російської Православної Церкви, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, вони відзначили різноманітність в очікуванні українців та низку гострих питань, на які Патріарх повинен дати відповідь.

Так, професор Людмила Филипович доповіла про очікування українофільської частини УПЦ (МП), яка сподівається побачити у Патріарха повагу до українських коренів, до Київського Хрещення, власне до місця, де проповідувалося християнство та традиції, яка була закладена тут. «Ми будемо очікувати його виступів – важливим є те, з якою лексикою, риторикою будуть зроблені його звернення до українського народу», – підкреслила Л. Филипович.

Конструктивно-прагматичний підхід, на її думку, мають православні, що не належать до Московського Патріархату. “Це – опозиційний сегмент, – продовжує вона. – Вони не змиряться з тим, що на території України знаходиться громадянин іншої держави, що вважає «Киев – южной столицей русского православия»”.

Була визначена і третя група – з індиферентним ставленням. До них причислили протестантів, які ніяк інстутиційно не залежать від Московського Патріархату.

Також експерти згадали про необхідність подолання церковного розколу в Україні. З точки зору професора Віталія Шевченка, раніше озвучене переконання Патріарха, що «автокефалії бажають журналісти і політики», є образою широкого загалу України, його релігійних переконань.

«Українське суспільство потребує української автокефалії, – продовжив свою тезу науковець. – Це нерозуміння потреб нашого суспільства унеможливлює подальший плідний розвиток надання автокефального статусу і можливості створення єдиної помісної церкви». Українська незалежність, українська державність – даність, незворотній історичний процес. Експерт впевнений, що від швидшого розуміння цього факту скоріше почнеться реалізація створення єдиної Церкви.

Підтримала свого колегу Людмила Филипович: «Хотілося, щоб із вуст Патріарха прозвучало усвідомлення, що Україна – не Росія, і є самостійною державою. Духовний вибір її народу має поважати кожен, хто приїжджає на ці землі». Науковець зазначила про наявність великої пастви «у так званих «розкольників», що визнає своїх духовних провідників, з якою важко не рахуватися».

О.Каретнікова.

 

Читайте также по теме