ГолосUA
17:40 07/07/2010

Українське законодавство з питань фінансового моніторингу вдосконалено за вимогами ФАТФ

Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму” приведено у відповідність вимогам ФАТФ.

Про це повідомив заступник голови Державного комітету фінансового моніторингу України Олексій Фещенко на засіданні круглого столу, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, нова рекомендація міжнародної організації ФАТФ була прийнята ще в 2004 році, наразі й українське законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, приведено у відповідність вимогам ФАТФ. Новий закон, за словами Фещенка, набере чингості 20 серпня 2010 р.

“У новому законі розширено коло первинних суб’єктів фінансового моніторингу. Введено новий підхід оцінки ризиків, який дозволяє в умовах обмежених ресурсів приділяти увагу найбільш підозрілим операціям і клієнтам, введення специфічних вимог стосовно встановлення стосунків з іноземними фінансовими установами. Та найголовніше — це приведення до стандартів визначення такого небезпечного злочину, як фінансування тероризму”, — зауважив експерт.

Довідка ГолосUA. Група розробки фінансових заходів боротьби із відмиванням грошей ФАТФ (англ. Financial Action Task Force on Money Laundering- «FATF») – міждержавна організація, створена для розробки та реалізації колективних заходів боротьби із відмиванням злочинних прибутків і фінансуванням тероризму. ФАТФ була створена в 1989 р. по рішенню країн «Великої сімки» і є основним міжнародним інститутом, що займається розробкою та імплементацією міжнародних стандартів у сфері протидії відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Членами ФАТФ є 35 країн і 2 організації, спостерігачами – 20 організацій і 1 країна.

М. Мамаєва />  

Читайте также по теме