ГолосUA
13:56 16/10/2009

Українські аграрії недоотримують 65 мільярдів гривень щорічно

Українські аграрії щорічно втрачають на закупівельних цінах на продукти власного виробництва 65 млрд. грн.

Про це заявив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич, передав кореспондент ГолосUA.

«Українські сільськогосподарські товаровиробники втрачають щорічно 55 — 65 млрд. грн., продаючи свої товари оптовим перекупникам», — сказав він.

За словами експерта, монополізація ринку сільгосппродукції знищує дрібного та середнього українського товаровиробника, на долю якого припадає основна маса виробленої в Україні аграрної продукції.

Зокрема, І. Томич наголосив, що українські товаровиробники втрачають на закупівельних цінах на молоко 26 млрд. грн. щорічно. «Молоко продають великим компаніям за ціною 1 грн/1 літр із жирністю у 4,2%, а опісля це молоко у гарних упаковках з набагато гіршою якістю, з додаванням консервантів та інших хімікатів продають по 6 грн/1 літр», — сказав він.

Також експерт повідомив, що втрати українських аграріїв на закупівельних цінах на зерно складають 15 — 20 млрд. грн., на овочеву продукцію 10 — 15 млрд. грн. За його словами, така ситуація призводить до знищення сільськогосподарського товаровиробника і завдає удару по продовольчій безпеці держави та здоров’ю нації.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме