Українські АЗС не отримують гарантій від НПЗ на вчасне отримання пального — фахівець

size="4">Українські АЗС не отримують гарантій з боку нафто-переробних заводів на вчасне отримання пального по справедливій ціні.

size="4">Таку думку кореспонденту ГолосUA висловив фінансовий директор мережі АЗС «КЛО» Ігор Чернявський на зборах асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" відповідаючи на запитання чому українські АЗС не купують пальне в НПЗ України.

size="4">Всі українські нафтопереробні заводи (НПЗ) працюють у СВОП ринку, тобто, коли менеджер телефонує і купує товар, в залежності від запропонованої ціни, тобто він може або купити пальне, або ні. Відповідно, НПЗ називатимуть ціну, яка їм підходить. Але ж, якщо вона не підходить нам, то чим заправляти АЗС? Тому, ми йдемо на захід, де отримуємо розуміння по нашому ринку”, — пояснив він.

size="4">І. Чернявський запевнив, що АЗС наперед за рік знає по якій ціні і у якій кількості закупить пальне для українського ринку.

size="4">Ми знаємо за рік наперед, по якій ціні ми купимо пальне, вирахувану по формулі, скажімо 95+10 дол. чи 95+20 дол. Ми знаємо, щоб не було — по цій ціні товар в нас завжди буде. Українські заводи не дають такої можливості і немає можливості купувати товар наперед, до того ж нам можуть виставити будь-яку ціну. Не зважаючи ні на що, у нас контракт і товар ми матимемо”, — додав він.

size="4">Нагадаємо, в Україні планується введення мита на імпортні нафтопродукти.

Читайте также по теме