ГолосUA
12:58 13/12/2009

Українські банкіри хочуть виробити єдині ліміти на кредитування

Банківське співтовариство разом із регулятором повинно виробити єдині ліміти на кредитування, переконаний голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін. Банкір пояснив, що перш за все, йдеться про розмір першого внеску по кредиту на квартиру або машину, який на його думку, повинен складати не менше 30%.

«Я цілком переконаний, що святе банківське правило: 30% платить позичальник і 70% — банк, незаперечне, його в жодному разі не можна було порушувати ні для квартир, ні для машин. У Франції така вимога запроваджена спеціальним законом, там таких правил банкіри звикли точно дотримуватися ще й історично. І ви щось чули про кризу іпотеки у Франції? Не чули. Тому відсутність у нас подібних обмежувачів — це очевидна недоробка», — відзначив Тимонькін.

При цьому він підкреслив, що для того, щоб не повторилася ситуація з постійним зниженням банками першого внеску по кредиту, викликана боротьбою за клієнтів, регулятор повинен ввести чіткі і жорсткі вимоги, при яких позичальник вносить, наприклад, не менше 30% вартості покупки.

«На зростаючому ринку з жорсткою конкуренцією банкіри знову один одного добиватимуть. Пригадайте, як було з машинами. Спочатку кредит на 50%, потім 60, 70, 90 і зрештою з’явилися кредити без першого внеску. Заплатив страховку — сідай і їдь. Регулятор має сказати: не менш як 30%. Стосовно машин — 50. А якщо більше — банк має сформувати стовідсотковий резерв на весь кредит. Буде кредитувати? Не буде», — пояснив Тимонькін. />  

За матеріалами«Дзеркала тижня»
 

Читайте также по теме