ГолосUA
07:48 10/12/2009

Українські компанії отримали шанс видобувати нафту і газ у Марокко

Національне управління з вуглеводнів і гірських підприємств Марокко запросило українські бурові компанії брати участь в тендері на буріння і облаштування свердловин у Західній Сахарі.

23-25 листопада відбулись переговори між ONHYM і компаніями «Східспецсервіс», «Регіон» і «Кумран», які організовував комітет Верховної Ради у закордонних справах та фонд «Євроарабія». Наприкінці минулого тижня вони отримали запрошення брати участь в тендері, який відбудеться в лютому. «Сьогодні всі три компанії готують відповідну документацію», — розповів виконавчий директор Союзу бурильників України Михайло Малов.

Марокко видобуває 150 тис. тонн нафти на рік. Основні перспективні запаси в обсязі більше 1,5 млрд. тонн розташовані на території Західної Сахари, анексованої Марокко у 1979 році. Видобуток нафти і газу в регіоні веде ONHYM за участю французької Total, італійської ENI і бразильської Petrobras.

За словами заступника голови комітету Верховної Ради з закордонних справ Тараса Чорновола, котрий брав участь у переговорах, у 2008 році Марокко витратило на бурові роботи $100 млн., у 2009 році — $80 млн., а в наступному обсяг замовлень може вирости до $110 млн. «Буріння свердловин у Західній Сахарі — перспективний проект, розрахований на термін до 2020 року. Якщо нам вдасться закріпитися на цьому ринку, українські бурові компанії за 10 років зможуть заробити до $300 млн.», — зазначив Т. Чорновіл.

За матеріалами “Комерсант-Україна”.

 

Читайте также по теме