ГолосUA
11:19 25/11/2010

Українські кондитери втратили чверть експортних можливостей через нове російське мито

 

Українські кондитери втратили четверту частину експортних можливостей через введене напередодні Росією мито в 294,1 долара за тонну карамелі.

/> «Це просто жахливо. Ми втратили найбільший в СНД ринок», — зазначив виданню Дело генеральний директор асоціації «Укркондитер» Станіслав Мироненко. 

 

Українське міністерство економіки в найближчі дні має намір звернутися до російських колег з пропозицією про перегляд або послаблення цих заходів, надавши свої дані щодо обсягів і ціни.

За підсумками 2009 року російський ринок був основним для виробників карамелі — з 88 тис. тонн загального експорту цього продукту близько 21 тис. тонн було відправлено до Росії.

Підписаний прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним проект постанови уряду «Про заходи щодо захисту економічних інтересів російських виробників карамелі» вступає в силу через місяць. Він встановлює на три роки спеціальне мито на карамель у розмірі $294,1 за 1 т. Дія нових мит не поширюється на постачальників з Білорусі, КНР і Туреччині.

Всього за 2009 рік карамелі з України було експортовано на 128 млн. доларів, при цьому експорт карамелі в Росію склав 34,9 млн. доларів. Враховуючи, що українська карамель брала споживача в першу чергу низькою ціною, необхідність доплачувати 294 долара на тонні і підвищувати роздрібні ціни означає автоматичний вихід з ринку українського продукту.

У разі недружньої цінової політики (два і більше виявлених випадків) і відхилення /відклику МЗС Білорусі цінових зобов'язань українських постачальників буде відновлено дію антидемпінгових мит. За таких умов карамель поставлятиметься до серпня 2011 р. (термін закінчення дії мита).

Читайте также по теме