ГолосUA
08:03 25/06/2009

Українські міліціонери стали менше катувати?

Ситуація з катуваннями у міліції з боку працівників правоохоронних органів покращилася, а у в’язницях навпаки — стало гірше.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Володимир Яворський, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, ситуація з катуваннями у правоохоронних органах залишалася незмінною з часів СРСР, коли ці методи буди законні. Проте з 2008 року ситуація у Міністерстві внутрішніх справ дещо налагодилася. Так, за його словами, сьогодні близько 7-8% скарг щодо порушення прав людини міліцією задовольняються. У деяких відділах міліції, стверджує В. Яворський, навіть починають встановлювати камери відеоспостереження для відслідковування фактів знущань над затриманими.

У в’язницях ситуація, за словами В. Яворського, протилежна. Протягом останніх місяців збільшилася кількість звернень до громадських організацій з інформацією про масові побиття ув’язнених.

Проте, як він зазначив, ситуацію у в’язницях неможливо контролювати: коли адвокат приходить до ув’язненого, він не має змоги бачити свого підзахисного, оскільки його переводять на спеціальне утримування, позбавляючи права бачитися будь з ким.

Щорічно до 12 громадських організацій в Україні, що займаються дотриманням прав людини, надходить понад 12 тис. звернень. Близько 10% з них — про катування та жорстоке поводження у міліції або місцях позбавлення волі.

«Це 1200 звернень, проте покараних за це людей — 3-5 на рік», — наголосив В. Яворський.

За йогом словами, порушників прав людини притягають лише до адміністративної відповідальності і лише зрідка — до кримінальної.

«Насправді, не зважаючи на те, що є певне покращення у Міністерстві внутрішніх справ, загалом ситуація з покаранням винних людей критична, і в цьому є найбільша проблема», — додав він.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме