ГолосUA
11:23 13/03/2010

Українські морські прикордонники затримали турецьких браконьєрів

Сьогодні вночі корабель морської охорони "Донбас" затримав у морській економічній зоні України турецьку риболовецьку шхуну "Yusuf Demir-Cioglu".

Про це ГолосUA повідомили в прес-службі Державної прикордонної служби.

За даними відомства, шхуна зайшла в територіальні води України для лову камбали-калкана, порушивши міжнародні правила судноплавства та українське законодавство.

Судно було виявлено близько 2 години ночі. Шхуна йшла зі спущеним прапором і відключеними ходовими вогнями, що суперечить міжнародним правилам попередження зіткнення суден у морі. На сигнали світлофора і радіозапити судно-порушник не відповідало. Коли українські прикордонники наблизився до браконьєрам на відстань менше ніж 10 кабельтових, випустили освітлювальні ракети і попередили про застосування зброї, на шхуні включили ходові вогні, підняли прапор, капітан вийшов на радіозв’язок.

Судно-порушник зупинилося близько 6:00 за 50 миль на південний захід від мису Тарханкут і 80 миль на південний схід від острова Зміїний. На борту шхуни знаходилося 13 членів екіпажу — всі громадяни Туреччини. У трюмах шхуни оглядова група виявила ящики і мішки для риби, а на верхній палубі — близько 440 риболовецьких сіток довжиною по 200 — 300 метрів, готових для закидання.

Капітан судна намагався переконати правоохоронців, що заблукав, однак на борту був знайдений справний GPS-навігатор, на якому був прокладений курс в один з районів економічної зони України, а ехолокатор працював на пошук риби. Крім цього, відповідно до українського законодавства, капітан зобов’язаний був повідомити про захід в економзону, а знаряддя лову мало б перебувати в трюмі.

У даний час браконьєрська шхуна конвоюється прикордонним кораблем у Комишову бухту Севастополя. Там буде здійснено її огляд і оформлені документи щодо притягнення порушників до відповідальності.

Нагадаємо, з метою протидії незаконному вилову калкана з грудня по травень плавзасоби морської охорони Держприкордонслужби на постійній основі несуть службу в економічній зоні України.

 

Читайте также по теме