ГолосUA
05:11 09/07/2010

Українські музиканти вимагають захистити їхні авторські права

Представники української музичної галузі: автори, артисти, виконавці та продюсери об`єдналися проти незаконного використання об’єктів авторського права і звернулися до народних депутатів з вимогою негайно ухвалити законопроект про захист авторського та суміжних прав. />  

Про це повідомили в громадській організації «Коаліція виконавців і продюсерів України».
 

Зокрема, під час зустрічі з представниками столичних ЗМІ українські музиканти заявили про свою підтримку законопроекту № 6523 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав», що покликаний врегулювати авторські та суміжні права в Україні з урахуванням норм європейського законодавства та посилити їхню охорону.
 

На думку директора Коаліції виконавців і продюсерів України Дмитра Прикордонного, вперше за 7 років у вітчизняних музикантів з’явився шанс отримати законне регулювання захисту авторського та суміжних прав щодо шоу-бізнесу. На практиці це означає повернення грошей правовласникам, в музичну індустрію. «На мою думку, — заявив він, — прийняття цього законопроекту сприятиме активному розвитку культури в Україні».
 

За даними організації, у 2009 році українська музична індустрія втратила за використання авторських та суміжних прав у публічній сфері близько 25 млн. доларів. «Музична індустрія в Україні сьогодні знаходиться на межі краху. – вважає Д. Прикордонний -Нічого не працює. Всі отримують кошти за рахунок продюсерів – вони платять авторам, композиторам, виконавцям і утримують індустрію».
 

Громадська організація «Коаліція виконавців і продюсерів України» об’єднує велику кількість артистів, серед яких співаки Ані Лорак, Тіна Кароль, Гайтана, Андрій Данилко, гурти «НеАнгели», «СКАЙ», «Віа-Гра», «Алібі», «Тартак» та інші. «Отже, якщо в цих артистів вкласти мільйони євро – вони будуть популярними і в Європі», — переконаний представник вітчизняного шоу бізнесу.
 

І. Тимошенко
 

Читайте также по теме