ГолосUA
15:23 27/05/2009

Українські пам’ятки можуть виключити зі списку культурної спадщини ЮНЕСКО?

Експерти побоюються припинення Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесення до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО об’єктів від України через недбале ставлення з боку держави до вже охоронюваних об’єктів.

Про це вони сказали на прес-конференції.

"Якщо ЮНЕСКО бачить, що ставлення до збереження об’єктів не завжди позитивне, це може бути перешкодою для внесення наступних об’єктів до списку світової спадщини від цієї країни. У нашому випадку це можливо", — вважає заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Михайло Скуратівський.

На його думку, до такого висновку ЮНЕСКО може прийти внаслідок моніторингу ситуації з об’єктами списку, зокрема з заповідниками Києво-Печерська Лавра і "Софія Київська" у Києві та історичному центрі Львова.

Скуратівський зазначив, що експерти ЮНЕСКО, які проінспектували об’єкти в Києві в березні, стурбовані хаотичною забудовою буферної зони навколо "Софії Київської", схилів Дніпра і в цілому самоусуненням Державної служби охорони культурної спадщини в складі Міністерства культури і мистецтв від контролю над ситуацією.

Він сподівається, що ЮНЕСКО на своїй сесії, яка пройде в липні в Севільї (Іспанія) не зробить таких кардинальних кроків.

Більш категоричною у своїй думці була генеральний директор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська.

Вона прогнозує, що на сесії ЮНЕСКО прийме рішення про встановлення постійного моніторингу над об’єктами в Україні.

"Після цього рішення про майбутнє внесення буде закрито абсолютно для всіх пам’яток України, про це вони неоднозначно сказали. Це й Андріївська і Кирилівська церкви, і Чернівці, і Кам’янець-Подільський", — вважає Куковальська.

При цьому вона підкреслила, що встановлення моніторингу не є початком процедури виключення об’єктів зі списку.

О.Каретнікова

 

Читайте также по теме