ГолосUA
05:50 22/10/2010

Українські виборці хотіли б бачити більше жінок у списках кандидатів на місцевих виборах

 

Українські виборці хочуть більшого залучення представниць прекрасної статі у політику та владу, але досягти цього жінкам заважають чоловіки і побутові клопоти.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Українським жіночим фондом.

Прибічників ідеї збільшити представництво жінок в органах місцевої влади удвічі більше, аніж опонентів (25%). При цьому опитувані чоловіки приблизно однаково розділилися на тих, хто схвалює ідею більшого залучення жінок, і тих, хто її не схвалює. Щодо опитаних жінок, то вони однозначно висловилися за свою активну участь у місцевому самоврядуванні (58%).

Соціологи стверджують, що результати опитування спростують стереотип про те, що українські виборці не голосують за жінок. Насправді, для більшості респондентів (59%) стать кандидата в депутати в місцеві ради або на посаду мера не має певного значення.

Серед причин, чому жінки мало представлені в політиці, найпопулярнішою відповіддю була «бракує часу через зайнятість удома» (31%) і «чоловіки заважають займатися політикою» (24%). Щодо першої відповіді — респонденти обох статей були однаково солідарними, а щодо другої тези — тут жінки були більш переконані (31%), аніж чоловіки (15%), — зазначають у Фонді.

Також серед чоловіків більш поширене упередження, що «жінки не здатні займатися політикою» (15%), в той час, коли серед самих жінок таку тезу відзначили лише 6%. Загалом, ця відповідь є найменш підтримуваною у переліку причин низького політичного залучення жінок – такої думки дотримуються всього 10% респондентів.

І. Тимошенко

Читайте также по теме