ГолосUA
12:48 07/08/2010

Український бізнес чекає докризових цін на позики — експерт

Українські підприємства потребують кредитів, проте зможуть собі їх дозволити не раніше другої половині 2011 року, коли ставки за позиками наблизяться до докризового рівня.

Про це заявив аналітик ІК «Тройка Діалог Україна» Євген Гребенюк.

На сьогоднішній день потенційних підприємств-позичальників відлякує надто висока відсоткова ставка, за якою банки готові видати кредит: щонайменше 22–25% річних у гривні. Наприклад, львівський готельний комплекс «Дністер» отримав 120 млн грн від банку ВТБ під 22% річних лише на 12 місяців. На таких самих умовах отримав кредит Кам’янець-Подільський консервний завод від банку «Кліринговий дім». Утім, такі умови для більшості компаній неприйнятні, оскільки це перевищує показник рентабельності. Тому, за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, банки видають кредити здебільшого тим клієнтам, які справно обслуговують уже взяті.

«Утім, справді масовим кредитування компаній стане тоді, коли ставки повернуться до докризового рівня — 15–17% у гривні», — запевнив Є.Гребенюк.

За прогнозами аналітика, це може статися не раніше ІІ півріччя 2011 року, до кінця 2010-го ставки поступово знижуватимуться і сягнуть у середньому 20% для юросіб.

Хоч як дивно, багато дрібних підприємців готові брати дорогі кредити. «В останні три місяці в нас пожвавлення: щомісяця приходить 500–600 нових клієнтів», — розповів заступник голови правління з роздрібного бізнесу Universal Bank Ігор Дорошенко. За його словами, ділова активність у малого бізнесу традиційно вища, ніж в інших юросіб, тому вони швидко пристосувалися до нових ставок.

За матеріалами: Контракти />  

Читайте также по теме