ГолосUA
15:17 04/01/2010

Український гросмейстер перейшов під прапор Росії

19-річний кримський шахіст Сергій Карякін, який раніше виступав за Україну та у складі її збірної став гросмейстером, відмовився від українського громадянства та з 2010 року гратиме за Росію.

У новому, січневому, рейтингу світової шахової федерації – ФІДЕ – Карякін заявлений вже як представник Росії, передав кореспондент ГолосUA.

До Росії талановитий шахіст, що отримав звання гросмейстера ще у 12 років, переїхав на запрошення віце-прем’єра РФ, почесного президента Російської шахової федерації Олександра Жукова. Він одразу отримав житло, з ним працюють найкращі тренери. Мета Карякіна – стати чемпіоном світу, що, на його думку, неможливо досягти, займаючись шахами в Україні. «Звісно, нам дуже шкода, але нічого не поробиш. Він вже переріс Україну», — сказав директор Асоціації шахів та шашок Криму Василь Жук.

Зараз у світовому рейтингу шахістів Сергій Карякін посідає 21 місце. Водночас, до топ-100 нового рейтингу ФІДЕ потрапили одразу десять українських шахістів. Найкращі показники серед українців – у Василя Іванчука (8 місце) та Руслана Пономарьова (13 місце).

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме