ГолосUA
15:45 07/11/2010

Український корвет “Тернопіль” вийшов у Середземне море в рамках антитерористичної операції

 

Сьогодні з Севастополя на бойове чергування у Середземному морі в рамках антитерористичної операції “Активні зусилля” вийшов корвет Військово-Морських Сил ЗС України “Тернопіль”.

 

Про це повідомила прес-служба Міноборони України.

 

Під час виконання завдань операції “Активні зусилля” український військовий корабель здійснюватиме моніторинг та патрулювання Середземного моря у складі з’єднань Об’єднаних збройних сил НАТО.

 

Перед відходом корвету “Тернопіль” відбувся урочистий мітинг. Командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Віктор Максимов зазначив, що керівництво українського військового флоту упевнене в тому, що екіпаж корвету “Тернопіль” гідно виконає завдання, поставлені Президентом України – Верховним Головнокомандувачем та керівництвом Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України.

 

“Вам випала велика честь пронести Військово-Морський прапор України над Чорним, Мармуровим і Середземним морями. Мені дуже приємно, що в антитерористичній операції “Активні зусилля” корвет “Тернопіль” бере участь вп’яте. Цим український флот робить велику справу, – наголосив адмірал Віктор Максимов”, — сказав він.

 

Під час підготовки до участі в операції “Активні зусилля” екіпаж корвету успішно виконав практичні ракетні та артилерійські вправи по повітряній та морській цілям. Також екіпаж провів низку корабельних навчань, зокрема тренування вахтових офіцерів, ведення бойових дій одиночним кораблем, визначення елементів руху цілей і рішення задач тактичного маневрування, боротьбу за живучість корабля.

 

Корабель стовідсотково укомплектований особовим складом, екіпаж допущений до обслуговування матеріальної частини та до виконання бойових вправ.

 

Під час патрулювання у визначених районах Середземного моря екіпаж українського корабля проведе тренування і здійснить практичні дії з моніторингу цивільного судноплавства, збору та обліку інформації щодо умовних підозрілих суден, їх супроводження та огляду, супроводження суден з особливо важливими вантажами, протимінного забезпечення цивільного судноплавства.

 

На борту корвету “Тернопіль” перебуває доглядова команда від екіпажу корабля та підрозділу морської піхоти. Отримані екіпажем українського корабля в ході моніторингу і патрулювання дані передаватимуться у Морський оперативний центр у Неаполі (Італія) та у Центр судноплавства НАТО, що у Нортвуді (Велика Британія).

 

Довідка. Практична фаза антитерористичної операції у Середземному морі “Активні зусилля” розпочалася 6 жовтня 2001 року. Відповідно до угоди між Україною та Північноатлантичним альянсом про участь України у військово-морських операціях на Середземному морі, держава надає підтримку Альянсу шляхом залучення до операції кораблів та оглядових команд Військово-Морських Сил ЗС України.

 

Мета операції – запобігання незаконному переміщенню зброї, наркотиків, попередження терористичних актів, торгівлі людьми та проведення контролю за судноплавством.

Основні завдання операції – патрулювання та контроль за переміщенням кораблів в зоні проведення операції.

 

Україна стала другою після Російської Федерації з країн — не членів НАТО, яка приєдналася до операції “Активні зусилля”.

Читайте также по теме