ГолосUA
07:19 28/06/2010

Український мільярдер потрапив до ТОП-200 найвпливовіших колекціонерів світу

Авторитетний журнал про мистецтво ARTnews опублікував список 200 найвпливовіших колекціонерів за 2010 рік.

До списку, складеного в алфавітному порядку, потрапив український бізнесмен Віктор Пінчук, засновник київського центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre і один з найвпливовіших людей в світі мистецтва.

Пінчук, стан якого український журнал Кореспондент оцінює в $3,1 млрд, збирає витвори сучасного мистецтва.

Очолив топ-200 найвпливовіших колекціонерів російський мільярдер Роман Абрамович, який очолював список і торік. Абрамович, стан якого журнал Forbes оцінив в $11,2 млрд, також колекціонує сучасне мистецтво.

До першої десятки найвпливовіших людей за обсягом вкладень до арт-ринок також увійшли:

• власник LVMH Бернар Арно і його дружина Елен (спеціалізація — сучасне мистецтво);

• засновник Apollo Management Леон Блек з дружиною Деброю (спеціалізація — старі майстри, імпресіонізм, мистецтво XX-XXI століть, китайська скульптура);

• меценати Едіт і Ілай Броад (сучасне мистецтво);

• відомий трейдер Стівен Коен з дружиною Александрою (імпресіонізм, мистецтво XX-XXI століть);

• співвласник найбільшого гонконзького рієлтора і пристрасний прихильник Енді Уорхола Джозеф Лау, спадкоємець грецької судовласницької імперії Філіп Ніаркос (імпресіонізм, мистецтво XX-XXI століть);

• Франсуа Піно (сучасне мистецтво);

• Емілі і Мітчелл Рейлс (мистецтво XX-XXI століть);

• шейх Сауд Мухаммад Алі Аль-Тані (старовинні речі, старі майстри, мистецтво ісламського світу, сучасне мистецтво, архітектура, мінерали).

До розширеної версії списку з 200 персон увійшли ще чимало відомих колекціонерів, наприклад, британський композитор Ендрю Ллойд Уеббер, художник Деміен Херст, рекламщик Чарльз Саатчі, подружжя-модельєри Міучча Прада і Патріціо Бертеллі, князь Ліхтенштейну Ханс-Адам II з дружиною Марією.

З росіян — президент Онексім-Девелопменту Олег Байбаков разом з дочкою Марією, котрі володіють московською галереєю Baibakov art projects.

ARTnews складають список на основі опитування колекціонерів, арт-дилерів, аукціоністів, директорів музеїв, кураторів і консультантів з 22 країн.

Експертам, зокрема, ставили запитання про посткризовий стан арт-ринку, при якому Пікассо і Джакометті встановлювали рекорди на торгах. Арт-дилер Ніл Метцер, колишній глава підрозділу сучасного мистецтва Christie’s, відзначив, що зараз "мистецтво стало ринком, на який дивляться інші ринки, аби з’ясувати, на що дивляться найбагатші люди".

За матеріалами: Корреспондент.net

 

Читайте также по теме