ГолосUA
10:05 16/10/2008

Український ОПК забезпечує потреби армії на 8%

Український оборонно-промисловий комплекс здатен забезпечити потреби української армії лише на 8%, — заявив сьогодні журналістам директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Експерт стверджує, що для масштабного озброєння війська оборонне відомство буде змушене здійснити прямі закупівлі зброї та військової техніки за кордоном.

«Така ситуація склалася внаслідок часткової або повної втрати підприємствами оборонного комплексу України можливостей задовольнити потреби в обороні, що, в свою чергу, ознаменувало їх дезорієнтацію та відсутність державного оборонного замовлення», — заявив Бадрак.

За даними Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння, технійчний стан озброєння та військової техніки української армії наближається до критичного.

Наприклад, у Сухопутних військах свій ресурс вже вичерпали 93% оззброєнь та військової техніки, а у Військово-морських силах серед наводних кораблів немає жодного повністю справного.

Як стало відомо, на переозброєння української армії Міністерство оборони України за наступні два роки планує витратити більш, ніж  2,4 млрд. долларів.

Валентин Бадрак вважає, що подібна ситуація створює сприятливі умови для розвитку широкої кооперації вітчизняного ОПК з країнами НАТО. Таке співробітництво може забезпечити отримання нових технологій та залучення інвестицій українськими оборонними підприємствами. Прикладом цього експерт назвав проект для ВМФ України, в якому 40% комплектуючих поставлятимуться європейськими компаніями.

 

Читайте также по теме