ГолосUA
18:09 15/07/2010

Український ринок нафтопродуктів дійшов критичної межі

Український ринок нафтопродуктів опинився в критичному стані і потребує негайного втручання з боку Держави.

Про це заявили учасники дискусії, що була влаштована „Консалтинговою групою А — 95” за участі Міжнародної благодійної організації „Інфоцентр „Зелене досьє” і Всеукраїнської громадської організації „Комітет захисту споживачів нафтопродуктів”.

На думку експертів, аби виправити ситуацію на українському ринку потрібно щонайближчим часом затвердити нові державні стандарти якості нафтопродуктів, створити прозорі умови для ведення бізнесу на ринку нафтопродуктів і рівні умови для всіх його учасників.

Зокрема, такої думки дотримується представник компанії «ТНК-ВР Коммерс» Микола Тимощук. За його словами, однією з головних проблем українських виробників нафтопродуктів є демпінг постачальників білоруських та казахських нафтопродуктів. „Крім того, що їхня продукція є значно нижчої якості, ніж того вимагають європейські стандарти, демпінгування цін призводить до низької рентабельності нафтопереробки в Україні”, — зазначив він.

„Головною проблемою, що спричинила критичний стан у вітчизняній нафтопереробній галузі є саме неринкові методи конкуренції. Саме вони провокують низьку рентабельність українських виробників та призводять до банкрутства автозаправочних мереж”, — вважає і голова Асоціації нафтотрейдерів України Леонід Косанчук.

За його словами, ці питання повинні вирішуватися на міждержавному рівні, а також шляхом проведення антидемпінгових розслідувань, практика яких поширена в Європі.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме