ГолосUA
11:31 02/05/2010

Український завод починає виробництво біобензину

Один з українських спиртзаводів отримав "добро" на запуск виробництва біобензину. Гайсинський спиртзавод переходить на виробництво біоетанолу з відходів цукрового буряка.

Модернізація виробничих потужностей була профінансована приватними структурами і обійшлася інвесторам в 3,5 мільйонів євро. 

Ремонтні роботи виконувалися протягом 2009 року і були завершені тільки цієї весни, тому підприємство минулого року випуском спирту не займалося.

Тепер же спиртзавод зможе давати "на гора" до 100 тисяч тонн біопалива в рік, а при необхідності і до 800 тисяч декалітрів спирту. Останній, він же основний напрям роботи, буде задіяний суто символічно. Пріоритет — бензин.

Для цього підприємства випускати біопаливо не вперше. Завод вже має досвід виробництва палива з меляси — відходів переробки цукрового буряка.

Кілька років тому пробні партії показали, що цей напрям перспективний, але проект закрили. У нинішньому році його реанімували. Після проведеної модернізації спиртзавод вже приступив до випуску біобензину класу А-92.

Відзначимо, що в Україні вже працюють автозаправки з біопаливом.

В Україні близько 70 спиртзаводів, майже половина з них — збиткові. В середньому потужності підприємств концерну "Укрспирт" використовуються на 51%.

Переорієнтація цих заводів на виробництво біобензину могла б не тільки зменшити залежність країни від імпорту нафтопродуктів, але і підвищити рентабельність спиртзаводів.

За деякими даними, перевести окремі спиртзаводи на виробництво біобензину раніше заважало нафтове лобі.

Тепер же міністр економіки Василь Цушко пропонує провести приватизацію галузі. />  

За матеріалами "20 хивлин", NEWSru.ua

 

Читайте также по теме