ГолосUA
18:06 01/12/2009

Українську державу можуть усунути з міжнародного газового ринку — Б.Соколовський

Українську державу можуть усунути з міжнародного газового ринку.

Про це заявив представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Фактично ми є свідками багатоходового сценарію з усунення української держави з українського і міжнародного ринків. Його реалізація здійснюється з волі чи за згодою уряду Тимошенко ", — сказав Б. Соколовський.

По-перше, підкреслив він, влітку 2005 року Прем’єр-міністром України Ю.Тимошенко було зруйновано формат збалансованого співробітництва у газовій сфері, яке базувалося на угодах між урядами України і Російської Федерації. Ці угоди, до речі, чинні до 2013 року.

"Зруйнувавши цей формат, Ю.Тимошенко фактично завела на український ринок посередника "РосУкрЕнерго", у якому була зацікавлена насамперед компанія "Газпром" Російської Федерації. Таким чином істотно послабилися позиції НАК "Нафтогазу", а відтак — і Української держави на внутрішньому і зовнішньому газових ринках.

По-друге, новопризначений уряд Ю.Тимошенко лобіював "РосУкрЕнерго" на українському ринку увесь 2008 рік, не зважаючи на переконливі вимоги і директиви Президента України Віктора Ющенка перейти до прямого співробітництва з Російською стороною у газовій сфері без будьяких посередників. Зокрема у Директивах Глави держави від 26 лютого 2008 року міститься чітке й однозначне формулювання: "… — без "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго", — відзначив Б.Соколовський.

У результаті, сказав він, ця посередницька компанія відійшла з українського ринку в останню хвилину 2008 року.

По-третє, 19 січня 2009 року, за домовленостями прем’єр-міністрів Ю.Тимошенко і В.Путіна, Україна отримала дискримінаційні газові контракти, які ще більше обмежили можливості НАК" Нафтогаз" на газових ринках і обумовили її сповзання в глибоку боргову яму.

"Вдумайтесь, для розрахунків з Росією за газ вартістю близько 5.5 млрд. доларів у 2009 році "Нафтогаз" змушений залучити майже 3.млрд доларів на додаток до боргів за попередній період".

До кінця цього року вичерпуються практично усі можливості кредитування в українських банках і міжнародних фінансових інституціях. А в 2010 році, за попередніми оцінками, "Нафтогазу" не вистачатиме ще 4 млрд. доларів аби виконати контрактні зобов’язання.

За матеріалами ІМК />  

Читайте также по теме