ГолосUA
11:23 06/02/2010

Українці дряпатимуться на Чорного велетня

Українські альпіністи мають намір підкорити п’яту за висотою вершину Світу — Макалу, або Чорного велетня.

Гора розташована на межі Китаю і Непалу, її висота — 8463 метри.

«Це єдиний з 14-ти 8-тисячників, не скорених українською командою, — заявив голова Рахункової палати, керівник експедиції Валентин Симоненко. — Ми йдемо маршрутом, яким ще ніхто в світі не ходив! Вартість експедиції — 192 тис. дол, з них 280 тис. грн. (34 500 дол.) обіцяли в Мінспорті, інше — спонсорські кошти».

Штурмувати Макалу поїдуть 15 чоловік: дев’ять — основного складу і двоє — в резерві, три тренери (серед них В.Симоненко) і лікар.

Експедиція триватиме протягом двох місяців — з 25 березня по 25 травня.

«На вершині повинні бути до 10—13 травня, — пояснив один з тренерів команди Мстислав Горбенко. — А перед сходженням акліматизуватимемося — біля Ельбрусу є обсерваторія з табором, де проведемо 10 днів. Беремо сало — головний стратегічний запас!».

Останній табір альпіністи мають розбити на висоті 7750 м. З нього на штурм вершини піде тільки основний склад. Чи піде сам В.Симоненко на вершину, він поки не каже, але в прес-службі СПУ повідомили, що до 7000 м точно дійде.

Сім’ї відпустили своїх чоловіків з класичним напуттям: «Будеш на місці — дай нам знати!» — погрозила мені пальцем дружина, — розповів 26-річний альпініст Володимир Рошко. — Переживають. Та і ми також переживаємо — страх підтримує пильність».

За матеріалами: «Сегодня»

 

Читайте также по теме