ГолосUA
10:01 26/06/2010

Українці не поспішають витрачати свої заощадження попри оптимістичні споживчі настрої — дослідження

Травень 2010 року став уже десятим місяцем безперервного поліпшення споживчих настроїв в Україні.

Про це повідомила прес-служба компанії з маркетингових та соціальних досліджень GfK Ukraine. Такі тенденції були зафіксовані спільним дослідженням GfK Ukraine та Міжнародного центру перспективних досліджень(МЦПД).

«Оптимістичні економічні очікування знову стали основним джерелом поліпшення споживчих настроїв українців у травні 2010 року. Натомість, незважаючи на деяке зростання оцінок поточного особистого матеріального становища, громадяни України поки що не готові витрачати свої заощадження, на що вказує зменшення схильності до споживання. Це може свідчити про поступове спадання хвилі оптимізму, пов’язаної з приходом нової влади, та подальшу стабілізацію індексу споживчих настроїв», – таку думку висловив у дослідженні керівник програми «Соціальна економіка» МЦПД Максим Борода,.

«Споживчі настрої поліпшилися завдяки зростанню індексу економічних очікувань, що становило 4,1 п. та сягнуло значення 108,9. Натомість оцінки поточного становища населення України скоротилися на 0,5 п. до значення 79,3, що відбулося за рахунок зменшення готовності до здійснення великих купівель», — зазначили в GfK Ukraine.

На думку експертів дослідження, зростання індексу інфляційних очікувань на 10,5 п. до значення 173,6 наприкінці весни 2010 року може бути пов’язано як із можливістю збільшення комунальних тарифів, так із з деяким охолодженням настроїв населення після надмірного оптимізму на початку весни. «Очікування щодо динаміки безробіття також погіршилися, втім, лише на 2,4 п., та залишаються на дуже низькому для України рівні у 102,0», — повідомили експерти. />  

Читайте также по теме